Skal sikre rent drikkevann til 70 000 personer!
Heidenreich og Hallingplast får ansvaret for kritisk rørlegging i Brusdalsvatnet-prosjektet
Heidenreich har sammen med Hallingplast fått det ærefulle oppdraget med å levere de kritiske rørledningene som skal forsyne det nye vannbehandlingsanlegget i Fremmerholen med råvann. Dette store prosjektet innebærer en nøkkelrolle i å sikre rent drikkevann til nesten 70.000 innbyggere i Ålesund, Sula og Giske.
Pålitelig rørleverandør med lang erfaring
Som leverandør av rørene til prosjektet, har Heidenreich valgt å samarbeide med Hallingplast, en av Norges ledende produsenter av rørsystemer i plast. Hallingplast har over 50 års erfaring i bransjen og er kjent for sine innovative løsninger og høy kvalitet på produktene. Deres PE-rør er særlig anerkjent for sin holdbarhet, fleksibilitet og motstandsdyktighet mot både trykk og miljøpåvirkninger, noe som gjør dem ideelle for krevende installasjoner som den som nå skal utføres i Brusdalsvatnet.
Til dette prosjektet leverer Hallingplast totalt 9632mtr med PE trykkrør i ulike dimensjoner:
• 710mm sdr11 1137 mtr
• 800mm sdr26 840 mtr
• 1000mm sdr17 5655 mtr
• 1000mm sdr26 2000 mtr
Første leveranse til anlegget var 15/8, og skal det gå fast 2 biler til anlegget, hver tirsdag og torsdag. Totalt skal det leveres 87 lass med rør, i 20 meters lengder.
Hallingplast har gjennom årene vært involvert i en rekke store infrastrukturprosjekter, og deres rør benyttes i alt fra kommunale vann- og avløpssystemer til industrielle applikasjoner. For Brusdalsvatnet-prosjektet leverer de både inntaksrøret på 4 kilometer, samt et reserveinntaksrør, som skal transportere råvannet fra Brusdalvatnet til vannbehandlingsanlegget.
Høye krav til sikkerhet
Arbeidet med å legge ned inntaksledningene i Brusdalsvatnet vil foregå fram mot nyttår, og er en omfattende oppgave som stiller strenge krav til både utførelse og utstyr. Brusdalsvatnet er en viktig drikkevannskilde, og alt arbeid må gjennomføres med stor respekt for det sårbare miljøet. Hallingplasts rør er nøye testet for å sikre at de ikke påvirker vannkvaliteten. Alt av utstyr som skal brukes i Brusdalsvatnet desinfiseres før det blir tatt i bruk.
- Å ta vare på drikkevannskilden og naturområdet under arbeidet er vår høyeste prioritet. Innbyggerne skal føle seg trygge på at drikkevannet ikke forringes av arbeidet som skal utføres, og at området rundt er trygt å ferdes i. Alle de involverte har jobbet grundig med forberedelsene, og det er utarbeidet en detaljert miljørisikoanalyse, med beredskaps- og tiltaksplan, forklarer prosjektleder i Ålesund kommune, Marthe Strømme.
Som en del av prosjektet skal rørene sveises sammen på land og deretter senkes ned i vannet, hvor de vil ligge og flyte før de plasseres på bunnen. For å unngå at sedimenter fra bunnarbeidet forurenser vannet, skal det også settes opp en siltgardin under grøftingen.
Fremtidens vannforsyning
Når Fremmerholen vannbehandlingsanlegg settes i drift høsten 2026, vil det være med rørleveranser fra Hallingplast og Heidenreich i bunnen. Samarbeidet mellom de to selskapene sikrer at befolkningen i regionen kan ha tillit til at deres drikkevannsforsyning er i trygge hender, også for framtidige generasjoner.
- Heidenreich er stolte av å bidra til et så viktig samfunnsoppdrag, og vi ser frem til å levere løsninger som møter både dagens og morgendagens krav til kvalitet, miljøhensyn og sikkerhet. Med Hallingplast som vår partner på rørsiden, er vi sikre på at prosjektet vil bli en suksess, til beste for både innbyggerne og miljøet i området, sier Kjetil Grønbakken, Markeds- og bærekraftsdirektør i Heidenreich.