VA-rørene som benyttes må ha tilstrekkelig ringstivhet

Leveranser av materiell til vei og anleggsarbeider er et viktig satsingsområde for Heidenreichs VA-avdelinger. Store prosjekter har blitt gjennomført de siste årene; flere av disse har krevd et meget tett samarbeid med entreprenører og leverandører.

Bente Jensen er Utselger for Heidenreichs VA avdeling i Sarpsborg. Avdelingen har gjennomført flere store vei og anleggsprosjekter i hennes distrikt den siste tiden. - Ett av våre prosjekter var leveransene til utbedring av 300 meter av Mørkvedveien i Askim der Park & Anlegg AS var ansvarlig entreprenør og Wavin Norge rørleverandør. Dette prosjektet måtte gjennomføres på kort tid og ble svært utfordrende for alle parter, forteller Bente.

 

Rørene må tåle trafikken

Wavin Norge leverte XL-rørene som blant annet skulle erstatte en gammel bru som ble bygget en gang på 1930-tallet. Park & Anlegg AS bygget opp den eksisterende veien ved bekken. Brua ble fjernet helt og XL-rørene ble lagt i bekken.

- Dette er 2400 mm rør med ringstivhet SN3,5, bemerker Bente. – Rørene har tilstrekkelig ringstivhet til å tåle trafikken som går på denne veien. Kundene kan dermed være trygge på at rørene de mottar har en ringstivhet som er tilpasset forholdene på stedet; både med hensyn til trafikklast, overdekning og eventuell grunnvannstand.

Det kan dessuten være kostnadsbesparende å foreta beregninger for ringstivhet, fremfor å konsekvent benytte SN8 på rør med diameter større enn Ø1200.

Ny måte å montere XL-rør sammen

Og i løpet av denne prosessen fant Park & Anlegg AS en ny måte å dra rørene sammen på. - Rørendene på Wavin XL består av en muffe og en spissende, som begge er integrert i røret, forteller maskinfører Per Morten Hauge i Park & Anlegg AS. - Rørene kan dermed enkelt skjøtes sammen. Hauge forteller videre at de ikke hadde mulighet til å gjøre dette nede i grøfta. De kunne heller ikke få montert rørene sammen før de ble løftet på plass.

– Men så stod det noen trær her nede som vi var nødt til å fjerne. Disse viste seg å være av svartor. Den er veldig hard og seig; faktisk så hard at den dreper motorsagkjedene. Mange knivsmeder bruker den til knivskaftene sine, både på grunn av hardheten og fordi den får så vakkert mønster etter at den er pusset til.

– Vi har kappet til to trestammer av svartoren, hver på tre meter, som vi plasserer på tvers i hver ende på rørene som skal skjøtes sammen. Så legger vi kjetting rundt dem og gjennom rørene med en talje i midten. Dermed kan vi jekke rørene sammen. Hele tiden har vi full kontroll og kan lett følge med etter hvert som kjettingen strammes og rørene kryper sammen; helt til spissenden i det ene røret låses i muffen på det andre. Dette har virkelig fungert veldig bra, sier Per Morten Hauge.

 

Godt samarbeid med Heidenreich

Park & Anlegg AS med hovedkontor i Sarpsborg og avd.kontor i Lillestrøm, er en regionalt stor maskinentreprenør, som er en del av LUVA Gruppen.

Park & Anlegg AS omsatte i 2015 for 675 mill kr med 200 ansatte. Park & Anlegg har vei-og baneoppdrag for SVV og JBV, er store på VA for kommuner i markedsområde Øst, samt er en betydelig aktør innen markedssegmentene Utemiljø, vedlikehold og Ytre miljø. Avtale- og Markedsansvarlig Simen Larssen i Park & Anlegg AS forteller:

- Vi har et meget godt samarbeide med Heidenreich, og en sterk vekst de siste årene i satsningssegmentene. Vi er stolte og glade for at vi i mars 2016 ble nominert som Årets Anlegg i Norge, som en av tre riksanlegg, for veiprosjektet RV22 Lillestrøm-Fetsund, med Heidenreich som rørgrossistpartner.

 

 

 Fra utbedringen av Mørkvedveien i Askim

 

 

Sentralbord hverdager 0800 - 1500