Årets influensatopp kommer i slutten av februar: Er du bevisst på egen håndhygiene?

Folkehelseinstituttet regner med at årets influensatopp kommer i slutten av februar (Kilde: fhi.no, 10.01.2019). De vanligste smittekildene for spredning av bakterier er hender og overflater. Ved å installere en berøringsfri kran fra Oras i hjemmet eller på arbeidsplassen, reduserer du smittefaren.

Hver gang du rører ved noe med skitne hender, spres bakterier. Og hver gang du rører ved noe andre har rørt med skitne hender, overføres deres bakterier til deg. Hvor ofte i løpet av en dag er du i kontakt med dørhåndtak, penger, håndtak på buss og trikk eller heisknapper? Det er mange bakterier! Kanskje noe overraskende, er kraner like ille. 

Det er en grunn til at sykehus, restauranter og offentlige toaletter benytter berøringsfrie kraner. Hvorfor ikke installere berøringsfritt i ditt eget hjem også? En undersøkelse utført av WANDER Nordic Water and Materials Institute viser at nivået av bakterier kan være opptil 98 prosent lavere på en berøringsfri kran enn på en manuell kran. Ved å ikke røre ved kranen kan du vaske hendene dine uten at du blir utsatt for andres bakterier. Hvis du blir syk, blir perioden forkortet. Med en berøringsfri kran oppnår du færre sykedager for deg, din familie, venner og kolleger. 

Praktiske og sikre løsninger for barnefamilier

En berøringsfri kran er en enkel løsning for at barn skal lære å vaske hendene sine på egenhånd. Vanntemperaturen kan justeres slik at den er sikker for følsomme barnehender. Barnet kan selv få vannet til å renne med riktig vannstråle selv om de ikke rekker så høyt opp.  De berøringsfrie modellene fås i flere moderne design, slik at det er noe for enhver smak.

Oras her flere berøringsfrie modeller i moderne design i produktseriene Oras Inspera, Oras Optima, Oras Cubistra og Oras Electra. 

 

Å vaske hender er lett og er en av de mest effektive måtene å forhindre bakteriespredning.

Hvor ofte bør du vaske hendene?

Hvis du eller noen rundt deg er syke bør du vaske hendene oftere og mer grundig enn normalt. Du bør ellers vaske hendene på disse tidspunktene:

 • Før, under og etter matlaging
 • Før du spiser mat
 • Etter toalettbesøk
 • Før og etter pleie av sår og skader
 • Etter bytting av bleier eller etter å ha hjulpet et barn på toalettet
 • Etter å ha pusset nesen, hostet eller nyst
 • Etter håndtering av dyr eller dyreavfall
 • Etter berøring av søppel
 • Etter håndtering av penger eller bruk av offentlig transport
 • Etter arbeid med jord og annet hagearbeid

Den riktige måten:

Ja, det er viktig å vaske hendene, men for å maksimere effekten er det like viktig å gjøre det riktig. Følg disse 5 enkle trinnene, så vil både du og din familie holde seg friskere:

 1. Fukt hendene med rennene vann og skru av kranen (en berøringsfri kran gjør dette av seg selv)
 2. Påfør såpe. Gni hendene godt inn med såpen. Ikke glem håndbaken din, mellom fingrene og under negler og ringer.
 3. Skrubb hendene i 20-30 sekunder. Husk å skru av kranen mens du skrubber hendene.
 4. Skyll hendene godt under rennende temperert vann.
 5. Tørk hendene med et rent håndkle. I influensasesongen bør du bruke engangspapir for å unngå at det fester seg bakterier.
Sentralbord hverdager 0800 - 1500