GK Rør leverer produkter til nye Munch- museet via Heidenreich

Erland Grjotheim i GK Rør: – Heidenreich er flinke til å stille opp for oss Omtrent hver eneste dag får GK Rør leveranser til det nye Munchmuseet fra Heidenreich. Logistikken er en stor utfordring siden det er svært trangt inne på byggeplassen. Likevel har alt gått etter planen.

Regnet strømmet ned fra en blygrå himmel og det blåste kaldt og surt inn fra Oslofjorden da vi skulle besøke det nye Munchmuseet, som nå ruver inne i Bjørvika. Men siden alle yttervegger og de fleste innerveggene er kommet på plass i dette imponerende bygget, har håndverkerne det lunt og godt der inne.

– Vi har nå 20 mann som arbeider på bygget, forteller anleggsleder Ottar Krogh i GK Rør .

 

 Det nye Munchmuseet ruver godt inne i Bjørvika

 

Litt om museumsbygningen

Munchmuseets podium på tre etasjer vil blant annet inneholde foajé, bibliotek og lokaler for skiftende utstillinger. I den 13 etasjers høye tårnbygningen over, vil kunstverkene til Munch bli utstilt og oppbevart. Her er kravene svært strenge temperatur, luftfuktighet og dagslyskontroll. Tårnet har også en såkalt dynamisk sone hvor publikum kan sirkulere og oppholde seg. Denne strekker seg i hele byggets høyde. Og aller øverst blir det takterrasser og restaurant.

 

Ingen tradisjonell sprinkling i utstillingslokalene

– I de delene av museet hvor Munchs kunst skal stilles ut, blir det ikke installert tradisjonelt sprinkleranlegg, opplyser regionsdirektør Erland Grjotheim i GK Rør. – Vi kan jo ikke risikere at de verdifulle maleriene blir utsatt for vannskader.

 

F.v. Erland Grjotheim. Erik Berg, Thanh Mihn Dao og Ottar Krogh

 

Avløpspumper og vakuumtoaletter

– Det er svære pumper installert til avløpet.  – Munchmuseet ligger såpass lavt at avløpsvannet må pumpes over i selvfallsledningen.

Det blir også installert vakuumtoaletter her, akkurat som på en båt. Ved å ha undertrykk i avløpssystemet unngås det at eventuelle lekkasjer kommer ut i lokalene. Alt dette er prosjektert med tanke på en eneste ting: Å beskytte de fantastiske kunstverkene her så godt som mulig.

 

Installasjonene klare til påske

– Munchmuseet har flere tekniske rom i ulik størrelse, forteller Grjotheim i det vi beveger oss oppover i bygget. – Etter planen skal vi være ferdige med våre installasjoner til påske i 2019. Det mener vi vil gå greit. Deretter går vi inn i en prøvedriftsperiode, hvor alle systemer for klima og sikkerhet blir grundig og forsvarlig testet før Munchs malerier flytter inn.

Fra restauranten og terrassene i de øverste etasjene har du kjempefin utsikt over Bjørvika og resten av Oslo

 

Fantastisk utsikt

Selv i begredelig vær, kan utsikten fra toppen av Munchmuseet ta pusten fra de fleste. Her fra 16. etasje har du vidt utsyn over hele Oslo havn, mens store deler av byen ligger for dine føtter. Men har du høydeskrekk, bør du ikke lene deg for mye mot skråvinduene i den berømte knekken. For da ser du 60 meter rett ned til bakken …

 

Bedre utsikt over Oslo Havn får du neppe noen andre steder

 

Det er skummelt langt ned til bakken fra 15. etasje

 

Storparten av GK Rørs innkjøp går gjennom Heidenreich

Veidekke var hovedentreprenør på oppføringen av råbygget, mens Hent AS har totalentreprisen på innredningen og sluttføringene.

– Vi i GK Gruppen er Hents underentreprenør og har ansvaret for alle de tekniske fagene i bygget, gjennom våre avdelinger GK Elektro, GK Inneklima og GK Rør, sier Grjotheim. – Alt av sanitær, varme, sprinkler, kjøling ligger hos oss i GK Rør. Og mesteparten av innkjøpene i den forbindelse går gjennom Heidenreich. Verdi på leveransene fra Heidenreich til oss vil være på ca. 60 millioner kroner.

 

– Når startet dere opp arbeidet?

– Kontrakten fikk vi i begynnelsen av 2017, og vi kom hit på anlegget i fjor høst. Men det hadde da vært en lang periode i forkant hvor vi satt og jobbet med planleggingen av prosjektet, svarer Grjotheim.

 

Logistikken er en stor utfordring

– Dette er en svært trang byggeplass, opplyser Grjotheim. – Logistikken er derfor meget utfordrende. En smal bro er eneste tilgang til anleggsområdet, og du får kun inn én bil om gangen. Samtidig jobbes det med tårnkraner og kranbiler her inne. Så det er slett ikke enkelt å komme til.

 

– Hvordan har leveransene fra Heidenreich gått?

– Jeg har ikke fått noen klager. Og jeg får raskt vite det hvis noe er gærn't. Så det er et godt tegn hvis jeg ikke hører noe, smiler Grjotheim.

– Vi leverer stort sett hver dag, sier uteselger Thanh Mihn Dao i Heidenreich. Han er hovedkontakten til GK Rør på dette prosjektet. – Vår faste sjåfør har fått koden til inngangsporten. Dermed kan han levere varer tidlig på morgenen, før rørleggerne til GK Rør kommer på jobb. Og vi sjekker regelmessig med GK Rør om leveringene har gått greit.

 

Heidenreich er pålitelige

– Den nære kontakten vi har med Heidenreich på dette prosjektet, er gunstig for oss, sier Grjotheim. – Etterrettelighet og pålitelighet er viktig for oss i GK Rør. Dette betyr at vi forventer at vi får gode priser hos leverandørene våre, at de har faste rutiner for å følge oss opp, og at det vi har bestilt blir levert som avtalt til riktig tid. For det mest kostbare for oss er å ha rørleggere gående som ikke får produsert.

– Vi opplever at Heidenreich har den etterretteligheten vi etterspør, og de er flinke til å stille opp for oss. Så samarbeidet med Heidenreich er veldig positivt, fastslår Erland Grjotheim til slutt.

 

 

Fakta om GK Gruppen:

GK er Skandinavias ledende tekniske entreprenør og servicepartner med ekspertise innen ventilasjon, elektro, rør, sikkerhet, byggautomasjon, kulde og energi.

Deres mer enn 3300 medarbeidere i Norge, Sverige og Danmark tar hånd om alt av teknikk i bygg, fra prosjektutvikling og installasjon til drift og vedlikehold.

GK Gruppens totale omsetning i 2017 var på nærmere 6 milliarder kroner, hvorav GK Rør omsatte for ca. 1 milliard kroner.

 

Fakta om Munchmuseet:

 • Byggherre: Oslo kommune ved Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
 • Arkitekt: Estudio Herreros, norsk samarbeidspartner: LPO arkitekter AS
 • Interiørarkitekt: Scenario
 • Entreprenør: Veidekke og Hent. Schindler, Thyssen, Bravida, Siemens og MilSec
 • Byggefase: 2015 - 2019
 • Bruttoareal: 26.300 m2
 • Antall etasjer: Museumstårnet 13 etasjer, podiet 3 etasjer
 • Høyde: 60 meter
 • Beregnet byggekostnader: 2.700 mill.kroner
 • Miljø: Passivhusnivå og 50 prosent reduksjon i CO2-utslipp i forhold til dagens byggepraksis. FutureBuilt forbildeprosjekt, støttet av Enova.
 • Publikumskapasitet: 500.000 pr. år, 2.000 pr. dag
 • Museet åpner for publikum i 2020

 

Museet vil inneholde verdens største samling av en enkelt kunstner. I alt 28 000 originalverk, inkludert:

- 1 100 malerier

- 6 800 tegninger

- 18 200 grafiske verk

- 13 skulpturer

- Foto og film

 

I tillegg til en rekke tekster og brev, skissebøker, litografisteiner, arbeidsredskaper, malingstuber, møbler, presseklipp, bøker, personlige eiendeler etc.

Totalt ca. 45.000 museumsobjekter

Sentralbord hverdager 0700 - 1600